Graviditet vecka 25 och 26



Vecka 25


Fostrets skelett börjar nu bli hårdare. Den viktigaste utvecklingen består i att fostret ska lägga på sig och få mer underhudsfett.

Det är mycket aktivt i detta skede och du märker troligen skillnad på en spark från en liten fot och en puff från en hand.

Många kvinnor plågas av benkramper. Tyvärr är det inte så mycket man kan göra för att lindra detta, men vissa tycker att massage hjälper. Man kan också prova att smörja på en avkylande kräm på benen och att trampa lite hårt i golvet.

En del gravida upplever stickningar i händerna, även kallat karpatunnel syndrom. En del gravida får en känsla av att det sticker som nålar. Främst i tummen och pekfingret och med känselbortfall och ibland kraftlöshet. Ibland gäller det hela handen och underarmen. Det går över hos de flesta efter förlossningen. Ett fåtal behöver kirurgisk behandling.  

Nu kommer du och bör också varje dag känna att fostret rör sig. Detta är din garanti för att allt står bra till med det lilla livet i magen.

Fostrets längd: ca. 31 cm.
Fostrets vikt: ca. 850 g.

Vecka 26


Barnet är nu redan ca 33 cm långt. Tänk på att fostrets ålder hela tiden är 2 veckor yngre än graviditetsveckorna vi räknar. Fostrets ålder är nu därför egentligen 24 veckor.

Fostret reagerar på både ljud och ljus. Det kan också känna att någon stryker på magen. Kände du till att fostret tycker om musik?

Du har kanske fått sträckmärken på din hud. Många gravida får sträckmärken på mage, rumpa, lår och bröst. En del får mycket andra får lite eller inga sträckmärken. Sträckmärken är rödaktiga ränder i huden. Som tur är bleknar de och blir mindre med tiden, men de försvinner aldrig helt. Ränderna är ett bevis på att du burit fram ett barn. Bär dom med stolthet! 

Gravida är ofta världsmästare i att oroa sig. Är du orolig för att något ska gå fel? Börjar du oroa dig inför förlossningen? Båda sakerna är normalt att oroa sig för. 

Fostrets längd: ca. 33,5 cm.
Fostrets vikt: ca. 950 g.