1. Öppningsfasen


Detta är den första delen av förlossningen. Det som sker under öppningsskedet är att livmoderhalsen och livmodermunnen ska öppnas. Förlossningskanalen utvidgar sig och på detta sätt förbereder den sig för att kunna ta emot ett foster.  
Öppningsfasen kan vi dela in i två faser: 

Latensfasen

 
Varar i ca. 8 timmar, men detta är som sagt mycket individuellt. När denna fas börjar blir du uppmärksam på att ”nu börjar det”. Du känner svaga värkar, men de är inte speciellt smärtsamma. Det går 15 minuter mellan de svaga stramningarna i rygg och/eller mage. Värkarna pågår mellan 60-90 sekunder. 
Många kvinnor är glada och muntra i denna fas eftersom förlossningen äntligen är igång. 9 månaders väntetid är över.

Varför gör det ont? Livmodern drar ihop sig och gör att musklerna inte får tillräckligt med syre när blodådrorna i livmoderväggen pressas ihop. I denna fas utvidgar sig livmodermunnen till 2-3 cm. 
 

Aktiva fasen


I denna fas ska livmoderhalsen utvidga sig till hela 10 cm. Livmodermunnen ska utplånas. Smärtan ökar. 

Fostret tränger sig nu ner i förlossningskanalen genom att roteras och drivas framåt . Värkarna kommer med 3-5 minuters mellanrum och varar i 60-90 sekunder. Den aktiva fasen pågår för en förstföderska ca. 5 timmar, hos en kvinna som fött barn tidigare ca. 2-3 timmar. Om fostervattnet inte har gått redan kommer det med stor sannolikhet att gå hål i slutet av denna fas. Ofta när man är öppen 8 cm.  

Vid 10 cm är alltså livmodermunnen helt öppen och det är en kontinuerlig förbindelse mellan livmoder och slida. På slutet av öppningsfasen kommer du att börja känna hur du måste börja krysta. Nu ska du lyssna på barnmorskan! Tryck inte förrän du har öppnat dig helt. Det är mest skonsamt för dig och barnet att vänta. Orsaken till att du redan nu kan känna att du måste krysta är att barnets huvud vilar mot bäckenbotten och mot ändtarmen. Denna fas är ganska intensiv och många upplever smärtan som starkast här. Vem har inte sagt någon gång under denna fas, ”Nu orkar jag inte mer. Jag klarar det inte”. Men det är inte sant. När krystvärkarna börjar i nästa fas kommer du ta fram oanade krafter som du inte hade en aning om att du hade. Förlossningen går sin gång, vare sig du vill eller inte. Håll ut, nu är det inte långt kvar tills barnet ligger i dina armar!

2. Utdrivningsfasen


Denna fas varar från det att du är fullt öppen, 10 cm, tills att barnet är fött. Värkarna får en helt annan karaktär. De kallas för krystvärkar. Du kommer få besked från barnmorskan om att börja krysta. Du måste kanske prova ett par gånger innan du klarar av att krysta ordentligt. Barnmorskan hjälper dig med detta. När du har fått in rätt teknik kommer det börja hända saker. Värkarna kommer ca. var 3:e minut och varar i 1 ½ minut. Många kvinnor upplever denna del av förlossningen som positiv. Du känner att du använder din kropp och deltar aktivt för att hjälpa ditt barn ut. Många upplever också mindre smärta än i den aktiva öppningsfasen. Fostrets huvud kommer att synas mer och mer. När det tagit sig ner genom förlossningskanalen kommer värkarna att stanna av något och fostret kan glida tillbaks lite grann. Ge inte upp!. Till sist kommer fostrets huvud att komma helt ut under en värk. En till två värkar senare kommer fostret att vrida huvudet och resten av kroppen glider ut. Ditt barn är fött!

3. Efterbördsfasen


Vad som sker efter att barnet är fött är nästan tråkigt att skriva om. Förmodligen kommer du att vara mest upptagen av det lilla knytet i dina armar och inte av vad som sker med din kropp. Oavsett hur mycket du och din partner vill stänga av allt annat och bara se på er nyfödda, så måste förlossningen ha sin gång. Den här fasen varar från att barnet är fött tills att moderkakan med hinnor och navelsträng har lämnat din kropp. 

Du har fortfarande värkar – irriterande nog, men långt ifrån så smärtfulla som innan barnet föddes. Detta för att moderkakan ska lossna från övre delen av livmodern och stötas ut av kroppen. Barnmorskan kommer att följa tecken på när moderkakan håller på att lossna. När hon ser att den är lös kommer hon att be dig krysta, samtidigt som hon drar lite i navelsträngen. När moderkakan är ute kommer barnmorskan att undersöka den ordentligt för att se att alla hinnor och delar har kommit ut. Rester av moderkakan i livmodern kan leda till underlivsinflammation. Barnmorskan är uppmärksam på detta så du behöver inte bekymra dig. En del blod kommer också att komma ut, det är helt normalt. Du kommer att fortsätta blöda i flera veckor från såret där moderkakan satt fast. Mängden blod som kommer från dig de närmaste timmarna kommer barnmorskan troligen att mäta. 
Ibland kan det ta lite tid innan moderkakan kommer ut. Då kommer barnmorskan massera och klämma lite på magen.