Graviditet vecka 13 och 14Vecka 13


Grattis - du har nu nått vecka 13 och har inlett den 2: a trimestern! Fostrets olika organ fortsätter att växa, men organens "arkitektur" är lagd. Det betyder att skada på grund av läkemedel, infektion och liknande efter denna period inte ger missbildningar. Stämbanden börjar så smått att utvecklas. Fostrets bukspottskörtel börjar producera insulin, och levern börjar utsöndra galla.

Din livmoder växer i jämn takt. Detta kan ge upphov till lite magsmärtor. Prata alltid med din läkare eller barnmorska om du har magont. Mild smärta kan vara ofarliga ligamentsmärtor men låt alltid en sjukvårdspersonal bedömma detta. 

Din aptit ökar, men tänk på att äta sunt!

Istället för att sova på rygg kan det vara klokt att hitta en annan sovställning. När du ligger på rygg ökar trycket på organ och blodådror som ligger "bakom" fostret.

Gravida ska använda bilbälte. Det finns ingen anledning att inte göra detta, även om du är gravid. Du kan med fördel lägga bilbältet så långt ned på magen som möjligt, ev. köpa ett hjälpmedel för gravida för att kunna lägga bältet nedanför fostret. 

Fostrets längd: 6,6 cm från hjässa till stuss.

Vecka 14


Gravidas hjärtljud kan nu, i vecka 1,4 höras med en ultraljudsdetektor. Hjärtat slår mycket snabbt, dubbelt så snabbt som hos en vuxen människa. Armar och ben kan böja sig. Fingrarna kan sluta sig till en knytnäve och fostret kan suga på tummen.

Fostret börjar så smått att "torrträna" på att dra in andan och har nu smaksinne. Det reagerar på olika smaker i fostervattnet genom att dricka mer eller mindre av det.

Din mage börjar ta form, så att omvärlden ser att du är gravid. Antagligen kommer din mage att bli mer än dubbelt så stor innan det är dags att föda.

Denna period av graviditeten mår många mycket bra, är energiska och i god form. Kanske har du fått en mörk sträng från naveln och ner? Den försvinner en tid efter att du har fött.

Du har säkert lagt märke till att dina bröst nu är tunga. Dina bröst förbereder sig på att producera modersmjölk. Mjölkkörtlar och mjölkgångar blir större i bröstet. Bröstvårtan blir större och mörkare. Du får några små knutor (Montgomerys knutor) på bröstvårtan. HPL heter hormonet som påverkar brösten.

Vissa gravida tar i vecka 14-16 ett fostervattensprov eller moderkaksprov. Detta görs vid de stora regionala sjukhusen. 

Fostrets längd: 8 cm. Hel längd, hjässa till fot.