Graviditet vecka 15 och 16Vecka 15


Fostret växer snabbt nu. Kroppen växer nu snabbare än huvudet, så att fostret får mer riktiga proportioner. Håret på fostrets huvud börjar bli tätare. Pigmentcellerna börjar producera pigment. Det bestäms nu vilken hårfärg ditt barn får. Barnets hud är mycket tunn och genomskinlig. Man kan se blodkärl genom huden.

Moderkakan är ett avancerat organ som ger din bebis näring i nio månader. Ändå är det få kvinnor som har sett sin egen moderkaka efter förlossningen. Det viktigaste organet blir som regel kastat rakt ner i soporna. Moderkakan kan i praxis vara placerad var som helst i din livmoder; på toppen, på sidoväggen, bakväggen, framväggen och ibland nederst i livmodern. Placering längst ner kan ge en del komplikationer, men som regel flyttar sig moderkakan uppåt i takt med att livmodern växer. Det enda sättet att ta reda på var moderkakan ligger är att se det på ultraljudsundersökning. 

Jeans är inte bekväma att använda längre. Kanske det är dags att använda mammakläder? Bekväma byxor som inte stramar är bäst för dig och fostret.

Fostrets längd: 14 cm. Hel längd, hjässa till fot.

Vecka 16


Fostrets lemmar och leder har nu fullständigt bildats. Musklerna blir allt starkare. Rörelserna mer aktiva. Ögonbryn och ögonfransar växer fram. Kroppen täcks av ett tunt fjunlager. Ögonen är känsliga för ljus.

Barnet reagerar på ljud, det tycker om att du sjunger för det. 

Din mage är troligen en populär attraktion i din omgivning. Tänk på att det är du som bestämmer om någon får känna på din mage eller inte. Många kvinnor berättar att de upplever det som obehagligt att bekanta och obekanta människor ska röra magen. 

Ditt hjärta har ökat sin kapacitet och några kan uppleva lite hjärtklappning. Detta är inte farligt. Muskler och senor blir slappare. En del kan uppleva obehag med bäckenlossning. 

Fostervattnet i din kropp byts ut helt och hållet under 3 timmar.
Dags att börja planera din mammaledighet, och meddela arbetsgivaren.

Fostrets längd: 16 cm. Hel längd, hjässa till fot.
Fostrets vikt: 125 g.