Graviditet vecka 17 och 18Vecka 17


Under de kommande veckorna kommer du, äntligen, att känna av barnets rörelser för första gången. Hur känns det? Till att börja med undrar du säkert - "Var det...". Rörelsen är som lätta fjärilsslag inne i din mage och inte så lätta att känna. Som en såpbubbla som spricker? När du känner det flera gånger kommer du vara säker.

En vanlig fråga bland gravida är om det kan skada fostret att ha sex under graviditeten. Om du inte har haft spontana missfall eller är särskilt utsatt för infektioner på grund av utvidgad livmodermun, är det inte farligt att ha sex under graviditeten.


Du känner dig kanske täppt i näsan, graviditetshormonerna påverkar slemhinnor lite så att de svullnar upp. Du kan använda lite saltvattenspray (finns på apoteket), vanlig nässpray ska gravida helst undvika.

Du kan svettas lite mer än vanligt, unna dig själv bra hygienartiklar.
I vecka 17-19 väljer de flesta gravida att göra en ultraljudsundersökning av fostret. 

Fostrets längd: 19-20 cm. Hel längd, hjässa till fot.

Vecka 18


I graviditetsvecka 18 kan man se barnet gripa, sparkar och suga. Kanske viftar det också lite med tårna. På så sätt tränar de sina reflexer. De blivande tänderna bildas nu bakom knopparna som redan utvecklats för mjölktänderna.

Om du inte redan varit på ultraljudsundersökning, blir du antagligen erbjuden detta nu, eller nästa vecka. Det är en alldeles speciell upplevelse. Om den blivande pappan följer med till undersökningen, kan detta bli hans första "möte" med sitt barn, och många män upplever att det först nu verkligen går upp för dem vad som håller på att hända. Ultraljudsundersökningen utförs av läkare eller barnmorska med särskild utbildning.

En geléaktig massa smörjs ut på magen och ultraljudshuvudet förs långsamt över magen och du kan se fostret på en skärm.
Undersökningen gör inte ont och anses vara helt riskfri.

Målet med undersökningen är:

1) att fastställa tid för förlossning
2) att se om du har flera foster
3) att se hur moderkakan är placerad i livmodern
4) att se att allt är som det ska med fostret

Fostrets längd: 21 cm. Hel längd, hjässa till fot.