Graviditet vecka 19 och 20Vecka 19


Nu växer inte fostret fullt så snabbt längre, kroppsproportionerna liknar nu mer en nyfödds. Brunt underhudsfett, som är specialiserat på värmeproduktion håller på att utvecklas.

Tänk att barnet nu lär sig om världen genom dina rörelser. Om du dansar vals eller hoppar och skuttar, upplever fostret detta på olika sätt.
Nu är du snart halvvägs i graviditeten!

Har du börjat tänka igenom vad du måste skaffa när det gäller utrustning och kläder till babyn? Du har ännu gott om tid till inköp. Man kan hitta mycket fina och bra saker begagnat, tänk på att det är mycket som ska köpas in till ett barn och allt måste inte kosta massor.

Fostrets längd: 23 cm. Hel längd, hjässa till fot.

Vecka 20


Halvvägs - gratulerar! 

Fostret är nu långt och smalt! På kroppen har fostret ett talgliknande sekret. Hörseln är färdigutvecklad. Tänk att fostret nu är lika känsligt för beröring som en 1-åring!

De flesta kan nu känna rörelser utanpå buken. Din mage växer sig större hela tiden, kanske putar din navel ut lite. Livmodern kommer de följande veckorna att växa till över naveln.
Din bröstkorg har utvidgat sig, och du är kanske plågad av sura uppstötningar/halsbränna nu. Du kan få syraneutraliserande tabletter på apoteket, men ta upp det med din barnmorska eller läkare om vilka som rekommenderas eftersom det finns receptfria tabletter som du inte bör ta.

Fostrets längd: 25 cm. Hel längd, hjässa till fot.
Fostrets vikt: 300 g.