Graviditet vecka 21 och 22Vecka 21


Nu kan fostret röra alla sina leder. Det får också mer hår på huvudet. Du känner antagligen sparkar på olika ställen i magen därför att den lille/lilla har gott om plats och kan dansa fritt i fosterhålan. Visst är det fint att känna ett litet liv som rör sig inne i dig? 

Har du barn tidigare? Låt äldre syskon få god tid att förbereda sig på lillebrors eller lillasysters ankomst. Informationen som du ger till barnet måste självklart anpassas till barnets ålder och utveckling. Det är säkert svårare att förklara för en 1-åring att det är en bebis i mammas mage än för en 6-åring.

Sex medan du är gravid är helt okej med vissa förbehåll. En del upplever faktiskt mer lust och bättre orgasm när de är gravida.

Många män har uppfattningen att deras mandom kan skada barnet vid samlag. De ser framför sig att penis stöter emot barnet. Det är helt fel, verkligheten är att livmoderhalsen ligger längst in i slidan. Den är 4-5 cm lång och stängd i båda ändar. 

Fostrets längd: 26 cm. Hel längd, hjässa till fot.
Fostrets vikt: 425 g.

Vecka 22


Nu kan du känna att fostret har utvecklat sin egen dygnsrytm, med aktiva perioder och sömnfaser. Många känner att fostret är mest aktivt när mor vilar sig.

Var noga med tandhygienen, man har en tendens att få lite tandköttsinflammation och detta kan ge grogrund för hål i tänderna. Att många blir mer sugna på socker medan man är gravid kan också medföra problem med tänderna. Ta kontakt med din tandläkare om du har besvär.

Har du foglossningsbesvär? Bäckenlossning hos gravida kommer sig antagligen av hormonpåverkan som gör att bindväven blir mjukare och mer elastisk, så att bäckenbenet ger efter från varandra. Det kan vara lite smärtsamt.

Kanske har du redan nu råmjölk i brösten? Brösten fortsätter växa och området runt bröstvårtan - areola - blir större.

Fostrets längd: 27,5 cm. Hel längd, hjässa till fot.
Fostrets vikt: 550 g.