Graviditet vecka 23 och 24Vecka 23


Fostret väger nu ca 625 gram och lägger på sig mycket de kommande veckorna. På barnets hud bildas det nu ett klibbigt fettlager som kallas vernix. Huden är rynkig och fostrets kropp är smal.

Vissa får vid denna tidpunkt och senare förvärkar. Detta är sammandragningar av din livmoder. Ett slags test på förlossningsvärkarna som kommer när förlossningen sätter igång. Sammandragningarna ska inte vara smärtsamma. Om du upplever det ska du kontakta läkare eller barnmorska. 

Ibland känner du kanske stick längs sidan av buken. Detta är livmodern och livmoderbanden som sträcks, så kallade ligamentsmärtor. Smärtan avtar dock snabbt och det är helt ofarligt. 

Kan du se antydan till en mörk rand från naveln och nedåt? Detta heter Linea fusca och är vanligare bland brunetter än blonda. 

Fostrets längd: ca. 29 cm.
Fostrets vikt: ca. 625 g

Vecka 24


Fostret är nu ca 30 cm långt och väger ca 750 g. Det har fördubblat sin vikt på 4 veckor. Lungorna är inte tillräckligt utvecklade, men fostret kan överleva om det föds nu, även om det ofta är förbundet med ganska många komplikationer och risken för att det inte kommer att kunna klara sig är stor.

Man kan mäta REM-rörelser. Detta är tecken på drömsömn hos fostret.

Livmodern ska ha passerat övre delen av din navel under de senaste veckorna.

En del gravida kvinnor får mörka fläckar i ansiktet. Särskilt mörkhyade kvinnor. Dessa fläckar försvinner som regel efter förlossningen, eller syns bara svagt.

Fostrets längd: ca. 30 cm.
Fostrets vikt: ca. 750 g.