Graviditet vecka 27 och 28Vecka 27


Barnet kan nu öppna sina ögon och vi vet att fostret reagerar på ljus, men vi vet inte om det kan se något inne i livmodern.

Har du lagt på dig? Alla gravida kvinnor ska lägga på sig en del kilon, men hur mycket varierar. Mellan 7-18 kilo är vanligt. Det viktigaste är att viktökningen är någorlunda jämn, och att du inte går ner mycket i vikt.

Det kan redan nu vara klokt att förbereda sig inför förlossningen genom att göra en lista över vem ni ska ringa till, efter den stora händelsen. Kanske har du börjat tänka så smått på vad du ska ha med dig till sjukhuset i form av kläder och toalettsaker också? Det kan vara klokt att packa en väska om förlossningen sätter igång och resan till sjukhus blir hektisk.

Många gravida kvinnor blir på detta stadium lätt andfådda.  

Fostrets längd: ca. 1050 g.
Fostrets vikt: ca. 34 cm.

Vecka 28


Barnets hjärta slår snabbare när det hör din röst. Nu kan centrala nervsystemet också reglera ditt barns kroppstemperatur och kroppen börjar få ett fettlager.

Barnet är nu så stort att det fyller ut livmodern helt, det finns därför inte längre plats för så många armrörelser som tidigare. Många upplever nu mindre och annorlunda fosteraktivitet än tidigare. Du ska ändå vända dig till barnmorska eller förlossningsavdelningen om du märker att barnet rör sig markant mindre än normalt.

Du kan nu glädjas åt att barnet har ganska goda möjligheter att överleva om det skulle födas nu. I vissa kulturer markeras 7-månadersstadiet med en fest, därför att fostret kan vara "tryggt" nu.

Genom att börja med bäckenbottenträning nu, kan du förebygga urininkontinens efter förlossningen. 

Fostrets längd: ca. 35 cm.
Fostrets vikt: ca. 1150 g.