Graviditet vecka 29 och 30Vecka 29


Grattis - nu är du i tredje trimestern och officiellt höggravid! 

Barnets huvud börjar få de rätta proportionerna i förhållande till resten av kroppen. Det producerar fett under huden som används som energikälla och har en isolerande funktion.

Du som är gravid känner förmodligen ett tryck på magen och mellangärdet nu. Du kan också ha problem med att äta en stor måltid, därför att din livmoder växer och tar upp mer plats. Halsbränna är inte ovanligt från och med nu och framåt. Små måltider ofta är ett bra råd. Mediciner kan användas, men bara efter att ha rådgjort med läkare eller barnmorska.

Är du förberedd inför förlossningen? Var beredd! Var klar och tydlig med dina önskemål - det kommer att göra samarbetet med barnmorskan under förlossningen bättre.

Fostrets längd: ca. 36 cm. 
Fostrets vikt: ca. 1350 g.

Vecka 30


Tänk, nu går du in i den sista fjärdedelen av havandeskapet! 
Om 8-12 veckor kommer du att sitta med ett litet nyfött barn i dina armar! 

Fostret fortsätter att öva på att andas genom att röra bröstkorgen in och ut. Det kan kissa och dricka ca 1/2 liter fostervatten om dygnet. Fjunhåret på kroppen reduceras. Benmärgen producerar nu de röda blodkropparna.

Har du förvärkar? Din livmoder förbereder sig på förlossningen på detta sätt.

Graviditetshormoner gör dina ledband mer elastiska och mjuka. På grund av detta kan du uppleva ryggsmärtor. Försök räta upp ryggen när du sitter och står, även om du nu har olika vikt fram och bak på kroppen. Bli medveten om din hållning! 

Fostrets längd: ca. 37,5 cm.
Fostrets vikt: ca. 1550 g.