Graviditet vecka 33 och 34Vecka 33


Fostret ser nu ut som ett litet nyfött barn. Vikten är ungefär som en stor mjölpåse.

Kanske barnet sparkar kraftigt, så kraftigt att det gör lite ont? Här är det stora individuella skillnader. Det kan också omföderskor bekräfta. Det är stor skillnad på hur foster rör sig.

Din blodmängd har ökat våldsamt för att ge fostret, livmodern och moderkakan det de behöver av syre och näring.

Har du och din sambo/man och ev. annan person som ska vara med vid förlossningen, varit på förlossningsavdelningen och tittat er omkring? Ofta anordnas sådana besök av förlossningsförberedande kurser. Du kan också ringa förlossningsavdelningen och boka tid för en visning. 

Fostrets längd: ca. 41 cm.
Fostrets vikt: ca. 2200 g.

Vecka 34


Hickar fostret? Det är helt normalt! Du märker det genom att känna rytmiska rörelser i magen. Det kommer att fortsätta hicka en del efter födseln också. 

Fostrets fot eller hand kan ibland puta ut på din mage. Genom att pressa mot foten eller handen drar barnet till sig kroppsdelen. Kanske det kort tid därefter sätter tillbaka foten av nyfikenhet. "Vad händer nu? Händer det igen? Detta var skojigt!" Tänk att du nu kan kommunicera med ditt barn! Ungefär vid denna tid fixeras de flesta foster med huvudet ner i bäckenet. "Nu vill jag snart ut!"

Din mage är tung som bly nu. Ditt barn har fått mindre plats att röra sig på, men är lika aktivt som förut.

Din mage är nu stor och fin. Kom ihåg att fotografera den! 

Fostrets längd: 42,5 cm.
Fostrets vikt: 2400 g.