Graviditet vecka 35 och 36Vecka 35


I graviditetsvecka 35 är fostret ca 44 cm långt och väger ca 2700 gram. Tänk på att det är skillnad på hur stora fostren är. 

Hur stor var du själv och barnets far när ni föddes? Normal längd och vikt varierar med 10 cm och i varje fall 1 kilo hos nyfödda, fullburna barn. 

Barnets hjärta slår med 120-160 slag i minuten. Barnets binjurar växer och producerar hormoner. Nu är lungorna nästan färdigutvecklade.

Börjar du bli trött på att vara höggravid? Hm, det var konstigt! De flesta älskar att väga 10-25 extra kilo, ha rygg- och höftsmärtor, rikliga flytningar, känna att de aldrig får tillräckligt med vila, men ändå inte kunna sova på grund av magen som är i vägen, ha förvärkar och åderbråck, vara andfådd och täppt i näsan och ganska växlande humör. Tyvärr är det inte sällan att man upplever allt detta på en gång.

Är du berusad av oxytocin? Cirka 5 veckor före förlossningen sjunker progesteroninnehållet hos dig som är gravid. Samtidigt sker en ökning av östrogen och oxytocin. Oxytocin påverkar faktiskt din personlighet i slutet av havandeskapet och förbereder dig på att bli mor.  

Fostrets längd: ca. 44 cm.
Fostrets vikt: ca. 2600 - 2700 g.

Vecka 36


Fostret kissar ca 30 ml urin per timma i graviditetsvecka 26. Det betyder att fostervattnet tillsätts ca ½ l. urin varje dag. Detta rensas genom moderkakan som nu väger ca 500 g, är ca 20 cm, i diameter och ca 2,5 cm tjock. Fostrets hud slätas ut.

Vissa får ökad tendens till havandeskapsförgiftning mot slutet av graviditeten. Var uppmärksam på svullna anklar, stor viktökning, huvudvärk och magsmärtor. Är du orolig? Ta kontakt med barnmorska eller läkare. 

På graviditetskontrollen kommer läkare/barnmorska att göra rutinmässiga undersökningar som visar om du ev. har havandeskapsförgiftning. Förstagångsföderskor har större risk för havandeskapsförgiftning.

Oftare och oftare känner du av sammandragningar. Aktiviteten i livmodern kommer att öka under veckorna fram till förlossningen och ger en töjning av de nedre delarna av livmodern. 

Har du hört talas om den berömda slemproppen? De flesta kvinnor märker knappt av den, men en del märker att tjockt slem lossnar från livmoderhalsen några dagar innan förlossningen.   

Undrar du om förlossningen har startat? När ska jag kontakta/resa till förlossningsklinken?
När värkarna är smärtfulla, ökar i intensitet och kommer med 10-15 minuters mellanrum. 
Om det kommer spår av friskt blod eller en riklig blödning.
Om vattnet går, med eller utan värkar.
Om du har långt att resa och är osäker på om värkarbetet är igång.  

Kom ihåg att du alltid kan ringa förlossningen om du är osäker på något och önskar råd.  

Fostrets längd: ca. 45 cm.
Fostrets vikt: ca. 2900 g.