Graviditet vecka 37 och 38Vecka 37


From nu och fram till v 40 kommer huvudet (eller stjärten vid sätesbjudning) att fixera sig i ditt bäcken. Du kommer att känna att fostrets position förändras något, och uppleva en slags tyngdkänsla ner mot underlivet.

Nu börjar det bli viktigt att vila och förbereda dig inför förlossningen.

Har ni inte köpt in det ni behöver av babyutrustning är det hög tid nu. Tänk på att den minsta storleken med babykläder ofta inte blir så mycket använd, därför att babyn växer så snabbt. Om du föder en stor baby (4 kilo +), blir den minsta storleken kanske för liten.

Magen är i vägen och händerna når inte fram! Känner du dig klumpig? Du är garanterat inte den första, och inte heller den sista! Din livmoder väger nu ca 1 kg i motsats till ca 60 g, som den skulle vägt om du inte var gravid. En tröst är att vikten ofta stabiliserar sig nu mot slutet. Nattsömnen störs säkert av en aktiv krabat, täta urineringar och svårigheter med att hitta en bra sovställning.

Du har kanske börjat vänta på att förlossningen ska sätta igång? Det är normalt att förlossningen sker två veckor innan bf och fram till 10 dagar efter. Så din förlossning kan börja snart eller så får du ha mycket tålamod ett tag till. 

Är du rädd att din förlossning ska börja väldigt plötsligt, så du inte hinner fram till sjukhuset? Detta orosmoment är onödigt - det sker väldigt sällan. Om du bor på ett ställe med lång resväg till sjukhuset har du säkert redan gjort en plan för det med din barnmorska eller läkare. Läs mer om störtförlossning.

Fostrets längd: ca. 46 cm.
Fostrets vikt: ca. 3050 g.

Vecka 38


Huvudet mäter ca 9 cm i diameter nu. Fjunet på barnets kropp är snart borta. Huden börjar bli slät och fin. Ännu kan barnet röra sig runt i livmodern, men det blir allt mindre plats. 

Fosterrörelserna kommer därför efterhand att förändra sig lite. Kanske du nu känner det mer som glidande rörelser.

Moderkakan är 20-25 cm i diameter, 3 cm tjock och väger drygt ett halvkilo. Livmodern har nu passerat ditt bröstben. Vissa upplever att fingrarna svullnar eller blir kraftlösa. Detta är obehagligt och beror på nerver som kommer i kläm över handlederna. Detta är inte farligt. Lite sträckning av lederna hjälper ofta. 

Din blåsa trycks ihop av livmodern och du måste ofta gå på toaletten.

Du går väl och väntar på förlossning? En del får en förvarning om att förlossningen är på gång en eller två dagar i förväg. Ett tecken på att förlossningen är alldeles om hörnet kan vara att det kommer mycket tjockt slem från slidan. Detta slem kallas populärt slemproppen, och har en viktig funktion i graviditeten. Slemproppen skyddar fostret! Livmodermunnen är den nedersta delen av livmoderhalsen och den del som skiljer slidan från början av livmodern. Runt livmodermunnen finns det alltid slem som skyddar fostret mot uppåtstigande infektioner.


Fostrets längd: ca. 47,5 cm.
Fostrets vikt: ca. 3200 g.