Graviditet vecka 39 och 40Vecka 39


Barnets tarmar är nu fyllda av mekonium, den första avföringen. 
Ögonen är mycket öppna. Sclera, det vita på ögat är nu nästan helt vitt och iris (regnbågshinnan) är hos alla blå. Alla bebisar föds alltså med blå ögon, men från några minuter till ett halvt år efter att barnet är fött kommer ögonfärgen att kunna förändras. 

Barnet är nu helt redo att leva utanför livmodern.

Din kropp har genomgått stora förändringar under graviditeten. Som nyförlöst kvinna kommer din kropp att genomgå stora förändringar på nytt. 

Fostrets längd: ca. 49 cm.
Fostrets vikt: ca. 3400 g.

Vecka 40


Fostrets hud är nu rosa. Hos pojkfoster har testiklarna kommit ner i pungen. Huvudskålen är hård, bortsett från ett litet mjukt parti högst upp på huvudet - fontanellen.

Du är nu säkert redo att föda, eller så har du kanske redan fött. Den långa resan i graviditeten är nu snart över. Tänk på att några går två veckor över tiden. Det är vanligare att gå över tiden än att föda för tidigt. Förstagångsföderskor föder i genomsnitt 4 dagar efter datum för beräknad förlossning.

Läs mer om förlossningens 3 faser.

Vid vecka 42 ska du på övertidskontroll hos förlossningsläkare på sjukhuset. Mot bakgrund av denna undersökning avgörs det om din förlossning ska sättas igång, eller om du måste ha tålamod lite till.

Medan du går på "övertid" kommer din barnmorska eller läkare att noggrant övervaka att du och fostret mår bra. Täta kontroller.
Du har nu kommit till sista veckan där du har läst om hur fostret utvecklas. Nu får du snart uppleva glädjen med att se barnet utvecklas!

Lycka till med förlossningen!

Fostrets längd: ca. 50 cm.
Fostrets vikt: ca. 3600 g.