Graviditet vecka 5 och 6Vecka 5


Fostret är nu ca 5-8 mm. Från hjässa till stuss. Fostret växer snabbt. Ryggraden och hjärnan börjar utvecklas. Många kvinnor börjar nu misstänka att de är gravida. Mensen skulle ha kommit för flera dagar sedan.

Vissa upplever symptom på hormonförändringen som ömma bröst, täta urineringar och illamående.

Graviditetstest


Graviditetstestet man köper i butiken/apoteket är idag mycket säkert. Ett positivt svar innebär till nästan 100 % att du är gravid. Ett negativt svar innebär att du inte är gravid, eller att du har gjort testet för tidigt. Försök igen om några dagar.

Är du gravid är det hög tid att sluta med cigaretter, alkohol och andra rusmedel. Vet du egentligen vilken hälsorisk du utsätter fostret för när du röker? 5 goda skäl att sluta röka när du är gravid. Kaffe- och tedrickning bör reduceras, och om du använder mediciner/läkemedel måste du ta upp detta så snart som möjligt med läkaren.

Om du inte redan tar tillskott av folsyra, bör du börja med det så snart som möjligt.

Fostrets längd: 3-6 mm. (Hos embryon är det vanligt att mäta längden från hjässa till stuss.)

Vecka 6


I övergången från 5: e till 6: e graviditetsveckan börjar fostrets hjärta att slå med en kammare. Det slår först oregelbundet med långa pauser, för att sedan öka till ca 175 slag i minuten i 9: e graviditetsveckan, för att därefter minska till runt 130-160 slag i minuten, något som är vanligt för ett nyfött barn.

Celler och vävnader gör att ansikte, ögon och öron kan skönjas. Matsmältningssystemet bildas. Munnen och ögonanlagen bildas. Uppbyggnaden av organ börjar på allvar. Handleder och fingrar utvecklas. Testiklar eller äggledare bildas.

Du kanske börjar märka att byxorna börjar strama något, även om magen inte är särskilt tydlig ännu. Hormonerna progesteron och östrogen rasar nu i din kropp. Du märker kanske att du är mycket trött och behöver extra sömn. Kanske har du också lite förstoppning? En del kan också känna svaga mensliknande smärtor från livmodern. Detta är växtvärk.

Det finns ingen anledning att sluta med träning så länge du tar vissa hänsyn. På våra temasidor om graviditet och träning kan du läsa mer om detta.

Om du börjar blöda kan det vara ett tecken på hotande missfall. 1 av 4 kvinnor upplever en ofarlig "fästblödning". Läs mer här om blödning vid graviditet och vad du bör göra om du börjar blöda.

Det är dags att boka in den första graviditetskontrollen. Den rekommenderas i vecka 8-12.

När ska du berätta om graviditeten för dina vänner och din familj? En del vill dela den fina hemligheten med sin partner under ett par veckor, andra vill högljutt berätta om sin graviditet för alla som vill lyssna, samma dag som testet visade positivt. Hur du ska göra är helt upp till dig!

Fostrets längd: 4-8 mm från hjässa till stuss