Graviditet vecka 7 och 8Vecka 7


I graviditetsvecka 7 börjar fostrets hals och ansikte att formas. Hjärtat är nu färdigbildat med skiljeväggar. Embryots fötter är 2 mm långa. Skelettet, kraniet, njurar och blodomlopp utvecklas. Broskceller ombildas till benceller. Musklerna utvecklas. Barnet kan redan nu reagera på beröring. Det känner att du stryker händerna över magen.

Din aptit är kanske inte så bra. En del plågas av illamående och kräkningar. Se till att få i dig tillräckligt med vätska. En tröst är att de flesta blir av med illamåendet innan vecka 12-13.

Dina bröst har förändrats de senaste veckorna. De växer, bröstvårtorna blir också större, pigmentförändringar gör att de ser mörkare ut. Några känner sig lite yra.

Bantning ät inte aktuellt när du är gravid. Om du vill gå ner i vikt, måste detta vänta till efter graviditeten. Tala med din läkare/barnmorska om detta. Ät nyttigt och varierat, men ät inte för två.

Att snusa blir hela tiden vanligare bland kvinnor. Om gravida snusar går nikotinet över till fostrets blod. En svensk studie visar att risken för havandeskapsförgiftning och för tidig födsel ökar när mamman använder snus under graviditeten.

Fostrets längd: 9,5 mm från hjässa till stuss

Vecka 8


I graviditetsvecka 8 rör sig den lilla kroppen ständigt. De små armarna och benen rör sig oupphörligt. Alla inre organ har nu bildats hos det lilla livet. Könsorganen har också bildats. 

Den första hjärnaktiviteten har registrerats hos foster i graviditetsvecka 8. Hjärnvågsmönstret liknar det man hittar hos vuxna. Hjärtat slår regelbundet. Ögonlock och nästipp formas.

Många gravida plågas av svampinfektioner i underlivet. När du är gravid, har du mer flytningar än vanligt. Om du misstänker att det är onaturligt mycket flytningar och du har klåda, kan detta vara symptom på en svampinfektion. Ta upp detta med din barnmorska eller läkare. Detta är vanliga besvär som går att behandla med enkla medel. Var försiktig med att använda tvål i underlivet, det kan rubba PH-balansen.

Fostrets längd: 16 mm från hjässa till stuss